Életrajz

2009.07.29. 16:56

Mark Knopfler - Életrajz

1949. augusztus 12-én született Mark Knopfler, az angliai Glasgow-ban. Édesanyja angol tanár, apja pedig magyar származású építész (Knöpfler), aki a zsidóüldözés elől menekült Miskolcról Nagy Britanniába. Nemsokkal később a család Newcastle-ba költözött, ahol Mark és öccse David felnevelkedett. Szülei bátorítására szenvedélyévé vált a zene és álmai a gitárok lettek. Tinédzserként bejárta dél-angliát és játszott számos helyi zenekarban, mialatt újságírást tanult.

A diploma megszerzése után a Yorkshire Evening Post riportere lett. Ebben az időben találkozott a blues gitáros Steve Phillips-szel. Számos alkalommal játszottak együtt, hogy felfedezzék egymás zenei stílusát. Egy ideig Duolian String Pickers néven léptek fel. Valószínüleg ebben az időben Steve segítségével alakította ki sajátos gitárjátékát és pengetési stílusát, főleg hogy balkezesként jobb-kezes gitárokon játszott.(!!!) Két évvel később újságíróként Mark visszatért irodalmi tanulmányaihoz. Különböző zenekarokban játszott és Londonba ment munkát keresni. Részt vett a Brewers Droop nevű zenekar meghallgatásán is, de ebben az időben Mark nehéz helyzetben volt. Nem volt pénzze, túl volt egy váláson, és a zenekar sem elégítette ki teljesen. Végül is az Essex-i Egyetemnél helyezkedett el oktatóként.

A 70-es évek közepén David Knopfler is Londonban próbált szerencsét, miután otthagyta tanulmányait. Napokig Marknál maradt és a két testvér egész estéket töltött el gitározással. Mikor David már Londonban lakott, Mark egy olyan bandában játszott, amelyik valahogy sikeressé vált a helyi kocsmákban: ez volt a Café Racers. David megosztotta lakását a Leicester-i basszusgitáros John Illsley-vel, akit gyorsan be is mutatott bátyjának. Ez volt a hosszú zenei társulásuk kezdőpontja. Mark pedig elhatározta, hogy David és John segítségével megalapítja saját zenekarukat.

Még 1977. nyarán a zenekar elkezdte gyakorolni a Mark által írt számos nótát. Pick Withers, Mark egyik ismerőse csatlakozott hozzájuk a dobok mögött. Előszőr még Mark korábbi zenekarának nevét - Café Racers - használták, majd Pick egyik barátja javaslatára elkezdték használni a Dire Straits nevet. Utalva ezzel gyenge anyagi helyzetükre. Ebben az időben koncertjeik semmit nem hoztak a kasszába, és nem épp a leggazdagabb közönség előtt játszottak. Ám egy lapra tettek mindent, otthagyták munkájukat és csak a zenének szentelték idejüket.

A banda egy demó szalagnak köszönhetően futott be. Charlie Gillett a BBC Radio London munkatársa nagyon megkedvelte a zenéjüket, melyet többször is lejátszott a rádióban, anélkül, hogy a zenekar tudott volna róla. Az adás annyira sikeres volt, hogy több szerződési ajánlat is érkezett. John Stainze a Phonogram-tól hozta tető alá a Dire Straits szerződését végül is a kiadóval. Kérésére Ed Bicknell szervezett koncerteket a zenekarnak, és miután megtekintette egyik előadásukat 1977. decemberében, leszerződött a Dire Straits menedzserének. 1978. januárjában a Talking Heads előzenekaraként (Ed Bicknell másik zenekara) turnéra indult. Februárban aztán felveszik első albumukat a stúdióban, melyet egyszerűen Dire Straits-nek neveznek el.

Mielőtt júniusban megjelent volna az album, a zenekar elkezdte első, 'igazi', önálló turnéjának első részét Nagy Britanniában. Az album eladásai pedig csak növekedtek, miután játszottak Hollandiában, Belgiumban, vagy Anliában 1978. végén. A punk szárnya alatt a zenekar lassan elkezdett híressé vállni...

Samuel Lebon írása nyomán írta:
Máté Attila, 2002
http://www.working-on-it.com/
 


A bejegyzés trackback címe:

https://knopfler.blog.hu/api/trackback/id/tr811275954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása